Набиране на средства за възстановяване на храм „Св. Св. Кирил и Методий“ до Роженския манастир

Ние от фондация „Нашият Дом е България“ инициираме кампания за изграждане на цялостен интериор и фасадно оформление на храм “Св. Св. Кирил и Методий” до Роженския манастир. Църквата е построена в 1912 – 1914 година на 200 м северозападно от манастира, за да обслужва българите екзархисти, недопускани в контролирания от Вселенската патриаршия Роженски манастир. Инициатор на строежа е войводата на ВМОРО Яне Сандански. Над южната врата има мраморна плоча с надпис: „Този храм се построи в чест и памет на Св. Кирил и Методий по инициативата и съдействието на гражданина Яне Сандански. Започнат на май 1912 година и свършен на октомври 1914 година“. В строежа и изрисуването на църквата участва петричкият иконописец Иван Константинов. В храма се съхраняват икони от 1858 година, дело на иконописеца Яков Николау от Мелник.

Ще представим пълната отчетност за изразходените средства в документ и снимков материал, както и всички етапи от изграждането на проекта.

Бъдете благословени!

Дарения за целите на фондацията

Храмът „Св. Св. Кирил и Методий“ е построен в 1912 – 1914 година на 200 m северозападно от манастира, за да обслужва българите екзархисти, недопускани в контролирания от Вселенската патриаршия Роженски манастир. Инициатор на строежа е войводата на ВМОРО Яне Сандански. Над южната врата има мраморна плоча с надпис: „Този храм се построи в чест и памет на Св. Кирил и Методий по инициативата и съдействието на гражданина Яне Сандански. Започнат на май 1912 година и свършен на октомври 1914 година“. В строежа и изрисуването на църквата участва петричкият иконописец Иван Константинов. В храма се съхраняват икони от 1858 година, дело на иконописеца Яков Николау от Мелник.

Ще представим пълната отчетност за изразходените средства в документ и снимков материал, както и всички етапи от изграждането на Проекта.

Бъдете благословени!